Handgemaakte verbindingen

De eerste opdrachten die ik op het HMC heb moeten maken waren vooral opdrachten om de technieken van het vak meubelmaken te leren. 

In de eerste periodes zijn we dus ook vooral bezig geweest met het gereedschap te leren kennen en we zijn begonnen met de handgemaakte verbindingen.

In het begin leren wij alle verbindingen met de hand te maken, dit doen wij omdat het altijd handig is om het ook zonder machine te kunnen maken.

Ik heb dit jaar veel geleerd, van handelingen met de hand tot machinale handelingen. En met al deze handelingen heb ik al mijn projecten kunnen maken. Zelf ben ik echt veel meer te weten gekomen, want het enige wat ik kende voordat ik deze opleiding ging volgen was hoe ik kon zagen. En nu kan ik veel meer.

We hebben de machines die je dagelijks gebruikt leren kennen, bijvoorbeeld de formaatzaag en de van diktebank. Zo hebben we ook geleerd hoe je je gereedschap moet slijpen en wetten, zelf vond ik dit het lastigst en het engst.
Het liefst wilde ik dat dit gedaan werd door iemand. Aan het begin van het jaar vond ik de machinale persoonlijk ook heel eng. Maar in de loop van het jaar ben ik alles gaan accepteren.

We hebben ook detail informatie gekregen over bijvoorbeeld de schaaf. Hoe moet je met de schaaf moet werken en hoe kan je hem in en uit elkaar zetten om je schaaf te slijpen en te wetten.

De meetgereedschappen zijn ook erg belangrijk voor het meubelmaken dus daar hebben wij ook van alles mee geoefend.

Voordat je kan beginnen met een project moet je ook een tekening kunnen begrijpen voor de maten die je in je houtstaat moet zetten. Zelf ben ik niet heel goed in tekening lezen dus is dit soms nog best moeilijk.

Het timmermansoog is ook heel belangrijk. Aan het begin van het jaar was ik namelijk ook veel minder precies. Maar in de loop van het jaar ben ik steeds meer op alle kleine dingen gaan letten. Haaks moet ook echt haaks zijn. Iets mag niet scheluw zijn.

Wij zijn ook druk bezig geweest met het leren aftekenen en hoe elk hout werkt. Vurenhout is namelijk veel zachter dan essenhout. En steenbeuken is bijvoorbeeld veel steviger en harder dan essen. 

Voor het aftekenen hebben wij dan bijvoorbeeld met het kruisstaal leren werken en gezien hoe belangrijk en makkelijk dit gereedschap is.

Handgemaakte verbindingen